Allium schoenoprasum
B ylina tworząca zbite, wyprostowane kepy, wysokości 20-25cm. Jest to jedno z najpopularniejszych warzyw uprawianych w ogrodach, jako roslina przyprawowa o wysokich walorach zdrowotnych i smakowych.
Szczypiorek ma niewielkie wymagania klimatyczne, jest wytrzymały na mróz, nie trzeba go okrywać na zimę. Najlepsze plony uzyskuje się z roślin rosnących w pełnym słońcu, na glebach próchnicznych i dostatecznie wilgotnych.
Zbiór polega na ścięciu liści nożem przy powierzchni gleby, ale niezbyt nisko, by nie uszkodzić wierzchołka wzrostu. Do celów kulinarnych wykorzystuje się część nadziemną, czyli ciemno-zielone liście, bez pędów kwiatostanowych. Szczypiorku używamy tylko w stanie surowym, drobno posiekanego.Służy do ozdoby potraw z jaj, twarogów, sosów. Szczypiorek najwygodniej rozmnażać przez podział kępek. Uprawia się go w ogrodzie, ale równie dobrze mozna hodować go w skrzyniach balkonowych lub w doniczkach na parapecie okiennym. Zimą szczypiorek może stanowić doskonałe źródło soli mineralnych, witaminy C i B2.
Stąd już jesienią można przygotować go do pędzenia.,
W tym celu po przymrozkach wykopujemy z ogrodu kępki i sadzimy je do donic.Na przedwiośniu przenosimy pojemniki do ciepłego pomieszczenia. W temperaturze powyżej 20 stopni Celsjusza rośliny szybko rozpoczną wegetację i wypuszczą zielone pędy. Dostateczna ilość światła i systematyczne podlewanie zapewnią zbiór "zieleniny" juz po około trzech tygodniach.