Persica vulgaris
Czy wiecie, że......czereśnia pochodzi ze starożytnej Persji...
J
eszcze przed naszą erą pojawiła się w Azji Mniejszej i w Rzymie, a na terenie Polski w VIII w, chociaż jej pestki znajdowano w wykopaliskach sprzed naszej ery. Wiele poradników opisuje brzoskwinie i nektarynki jako dwie różne odmiany tego samego gatunku. W rzeczywistości nektarynka to genetyczna mutacja brzoskwini. Obie należą do rodziny śliw i moreli. Gatunkowi nadano nazwę persica, ponieważ pierwsi odkrywcy uważali, że owoce pochodzą z Persji. Dziś botanicy są zdania, że owoce pochodzą z Chin, skąd do Persji trafiły dzięki kupcom.
Smak to nie wszystko!
Brzoskwinia zawiera wiele składników odżywczych, niezbędnych dla organizmu, w tym witaminy A, C, B2.
PESTKI BRZOSKWINI SĄ TRUJĄCE. Zawierają kwas cyjanowodorowy i nie nadają się do jedzenia, co nie przeszkadza w produkcji, właśnie z tych pestek, olejku stosowanego w kosmetyce.
Rosnące pierwotnie w Chinach drzewo brzoskwiniowe jest wrażliwe na chłody. Podbiło jednak z czasem umiarkowane strefy klimatyczne. Znamy ponad 2 tys. odmian brzoskwini, jej owoce mogą być różnej wielkości. Owoce o białym lub żółtym miąższu są bogate w: żelazo, magnez, wapń, potas, witaminę Bi, B2, PP i prowitaminę A. Należą do najszlachetniejszych owoców deserowych, można z nich robić: konfitury, kompoty, sorbety oraz dodawać do pieczonego drobiu i do tart.