W
łasny ogródek ziołowy możemy założyć niekoniecznie w części warzywnika, część ziół możemy wkomponować w skalniak lub po prostu uprawiać je w pojemnikach na balkonie, tarasie, parapecie. A w kuchni są one po prostu niezastąpione, szczególnie latem, kiedy mogą być dostępne od zaraz - świeże i pachnące.
A mają wielorakie zastosowanie:
- kulinaria - przyprawa lecznictwo, kosmetyka - napary, odwary
- aromaterapia - spacer po ścieżce obsadzonej macierzanką
- ekologiczne - odstraszają pewne szkodniki
Zioła nie są trudne w uprawie. W ogrodzie wystarczy im niewielki fragment.
- Słoneczny dla macierzanki, lawendy, szałwii.
- Mniej nasłoneczniony dla mięty, lubczyku.
- Dodatkowo - sadzone w warzywniku - pomogą w walce z inwazją szkodników.
- Mięta sadzona przy kapuście może uchronić ją przed bielinkiem kapustnikiem.
- Sadzone w pojemnikach na tarasie lub parapecie mogą być ozdobą, szczególnie wielobarwne kompozycje.
Przykłady najczęściej używanych ziół:
- MIĘTA
Stosowana do sporządzania herbaty ziołowej i napojów chłodzących, do sałatek i twarożku. Leczniczo - przy zaburzeniach żołądkowych. - MELISA
Do przygotowania herbatek uspokajających, liście (o zapachu cytrynowym), jako dodatek do przetworów owocowychi ozdoba pucharków z lodami. - BAZYLIA
Najlepsza przyprawa do potraw z pomidorów, niezastąpiona do pizzy. - SZAŁWIA
Posiada właściwości odkażające - płyny do płukania ustnej. Przyprawa do wędlin, wieprzowiny. - LAWENDA
Środek przeciw molom, składnik mieszanek aromatycznych, przyprawa do mięs duszonych lub z rożna. - LUBCZYK
Zapachem przypomina przyprawę "maggi", liście dodaje się do zup, sosów. - MACIERZANKA
Do potraw z drobiu, dziczyzny, właściwości bakteriobójcze (płyny do ust).