Rubus
Czy wiecie, że......malina pochodzi z Azji...
J
ej nazwa gatunkowa ( Rubus idaeus ) powstała od nazwy góry Ida w Azji Mniejszej, gdzie według historyków rosły najlepsze jej owoce. Malina występuje w wielu krajach na półkuli północnej, o chłodnym i umiarkowanym klimacie. W Polsce występuje w zaroślach, jako podszycie w lasach i na zrębach. W warunkach naturalnych można spotkać u nas trzy gatunki malin;
- Malina właściwa - Rubus idaeus
- Malina kamionka - Rubus saxatilis
- Malina moroszka - Rubus chamaemorus
Smak to nie wszystko!
Owoce maliny zawierają kwasy organiczne, m.in. cytrynowy, jabłkowy, salicylowy, pektyny, antocyjany, cukry, związki śluzowe, lotne związki zapachowe. To także bogactwo witamin: C, E, B1, B2, B6, i związki mineralne potasu, magnezu, wapnia, żelaza. W liściach maliny znajdują się znaczne ilości garbników oraz sole mineralne, flawonoidy i kwasy fenolowe. Mówi się, "słodki" jak malina". Nazwę owocu zastosowano w średniowiecznej Polsce do nadawania imion i nazwisk (Malina, Malin, Maliniak). OWOCE mają właściwości zdrowotne i dietetyczne. Bogactwo cukrów - sacharoza, glukoza i fruktoza, łatwo przyswajalne przez organizm, zaś pektyny w nich zawarte biorą udział w procesach trawiennych i oczyszczają z toksyn. LIŚĆ jest również bardzo cenny. Olbrzymia zawartość witaminy C (300mg%), garbniki, kwasy organiczne i sole mineralne. Napar z malinowego suszu owocowego wykorzystuje się w stanach gorączkowych. Podobne, choć znacznie mocniejsze, zastosowanie mają liście malin. Działają one bowiem ściągająco, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Wyciągi wodne z malin tj. sok, zawierające garbniki, hamują rozwój bakterii jelitowych i zmniejszają biegunkę. OWOC maliny i jego przetwory wykazują działanie napotne i stosowane są od dawna jako lek domowy przy lekkich przeziębieniach, grypie, najczęściej z naparem kwiatu lipy, bzu czarnego lub innych ziół, zwłaszcza dla dzieci i osób starszych, w postaci syropu lub soku malinowego albo też naparu z suszonych malin. Malinowa Brendy Dwa funty suszonych malin należy włożyć do naczynia z gorącą wodą, doprowadzić do gotowania. Gotować do momentu, aż sok zacznie wyciekać z malin. Dodać pół funta cukru na każdą ćwiartkę malin. Po ostudzeniu, należy wymieszać pół galona (2,273l) soku z tą samą ilością brandy. Malinowa Brendy gotowa jest do spożycia.